ZIJDEN SJAALS

Zijden sjaals hebben een zachte, gladde textuur en vallen soepel om je nek of schouders. Ze voelen koel aan en zijn daardoor perfect als accessoire voor tijdens de warmere dagen of juist voor binnenshuis. Zijde is een van de sterkste natuurlijke vezels en beschikt over een heel eigen glans. Doordat het een natuurproduct is, kan zijde verzwakken als het wordt blootgesteld aan teveel zonlicht. Wanneer je echter goed voor je zijden sjaal zorgt zal deze een leven lang meegaan. 

De zijde die Tout(e) Seul(e) verwerkt komt uit Italië. Italiaanse zijde staat bekend om een exclusieve kwaliteit en zeer fijn ontwerp, met een breed aanbod aan texturen en afwerkingen. Ik zoek altijd naar de mooiste materialen, zowel effen gekleurd als met prints. Deze worden door mijn breisters verwerkt tot prachtige sjaals waar ik ten slotte zelf nog een persoonlijke touch aan geef. Zo is iedere Tout(e) Seul(e) écharpe uniek!

WAT IS ZIJDE?

Zijde is een natuurproduct. Het wordt afgescheiden door de zijderups, een larve van een specifieke vlindersoort. Deze eet enkel bladeren van een specifieke soort van de moerbeiboom. Wanneer de rups zo’n veertig dagen oud is spint deze een cocon van zijdedraad. Dit duurt zo’n drie tot vier dagen: een rups spint gemiddeld vijftien centimeter zijde per minuut en iedere cocon bestaat uit zo’n 900 tot 1800 meter zijdedraad. De rups begint dan te transformeren in een zogeheten ‘pop’ alvorens te veranderen in een vlinder.

Wanneer de vlinder uit de cocon kruipt, beschadigt deze de zijde zodanig dat het niet meer te gebruiken is. Dat betekent dat de zijde moet worden afgewikkeld terwijl de pop nog in de cocon zit. Om ervoor te zorgen dat de cocon niet beschadigt raakt, wordt de pop gedood alvorens de zijde af te wikkelen. De pop gaat echter niet verloren: in veel Aziatische landen waar zijde wordt geproduceerd is het een gewilde snack!

Voor een kilogram zijde zijn ongeveer 5000 cocons nodig. Een deel van de zijdedraad is losjes om de cocon gewikkeld en daardoor moeilijker af te rollen. Dit wordt er vanaf geplukt en vervolgens verwerkt tot een mindere kwaliteit zijde. Daarnaast is er een kwaliteitsverschil tussen de zijde die door vrouwelijke rupsen en door mannelijke rupsen wordt gesponnen. Mannetjes leveren niet alleen meer zijde, de draden zijn daarnaast van een hogere kwaliteit.
Zijden sjaals kopen bij Tout(e) Seul(e). De mooiste sjaals van Italiaanse zijde kopen. Bedrukte en geverfde zijde.

WILDE ZIJDE

De term ‘wilde zijde’ wordt gebruikt voor zijde die niet van zijderupsen afkomstig is. Dit is dan bijvoorbeeld van het web van een bepaalde spinnensoort afkomstig. Deze zijde is elastischer en sterker dan de zijde van de zijderups. Het is erg lastig om spinnen te kweken, maar wetenschappers zijn er inmiddels in geslaagd om de zijderups genetisch zo te modificeren dat de zijdedraad erg lijkt op het spinsel van spinnen.

DE OORSPRONG VAN ZIJDE

Zijde komt oorspronkelijk uit China, waar ruim 8.500 jaar geleden al zijde van zijderupsen werd gewonnen. Ook tegenwoordig komt hier vrijwel alle zijde vandaan. Zijde die niet uit China komt is meestal uit India afkomstig. Er zijn enkele andere landen, met name in Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika, waar ook zijde gewonnen wordt maar dit is in verhouding heel weinig.

In de Middeleeuwen was Italië de belangrijkste producent van zijde en Italiaanse zijde werd onder andere verkocht aan Nederlandse handelaren. In 1571 werd de familie Moriscos, die de zijde-industrie bezat, echter verbannen uit de provincie waar zij zijde kweekten en zo eindigde de Italiaanse zijde-industrie.

DE VERWERKING VAN ZIJDE

Een enkele gesponnen zijdedraad is niet sterk genoeg om verwerkt te worden. Daarom worden meerdere van de cocon afgewikkelde zijdedraden samengevoegd om een stevigere draad te verkrijgen. Deze draden worden vervolgens geweven tot zijde.
Zijden sjaals kopen bij Tout(e) Seul(e). De mooiste sjaals van Italiaanse zijde kopen. Bedrukte en geverfde zijde.

Zijde is oorspronkelijk wit van kleur, maar zowel de zijdedraden als de geweven stof worden vaak geverfd om gewenste kleuren te verkrijgen. Het verven is een arbeidsintensief proces: eerst moet de zijde een tijd weken in water zodat de vezels open gaan staan waardoor ze de verf beter op kunnen nemen. Vervolgens mengt men kleurige poeders met heet water en plaatst men de zijde daarin. Na een aantal uur weken wordt dit verfbad verhit, met de zijde erin, tot het water zo goed als helder is en alle kleur is opgenomen door de stof. Voor het bedrukken van zijde worden andere technieken gebruikt, bijvoorbeeld zeefdrukken. Hiervoor wordt de witte geweven stof uitgespreid op grote tafels. Iedere gewenste kleur wordt apart op de zijde gedrukt. Daarna hangt men de stof uit om goed te drogen en om de kleuren permanent in de stof te behouden wordt de zijde gestoomd.

VAN ZIJDE TOT SJAAL

De prachtige zijde die ik inkoop voor Tout(e) Seul(e) wordt ambachtelijk verwerkt tot unieke sjaals. Met traditionele technieken zoals breien, haken, stikken of borduren vervaardig ik samen met mijn breisters sjaals die comfort, elegantie en luxe uitstralen. Iedere sjaal van Tout(e) Seul(e) is uniek, er is er maar een van. Mijn breisters en kleermaaksters maken met de hand de basis en zelf geef ik er een persoonlijke touch aan. Bijvoorbeeld met bijzondere kralen als bloedkoraal en parels, met kwastjes, knoopjes of strikken. Zodat de sjaal echt af is en jij ervan kunt genieten. Kijk voor de mogelijkheden gerust rond op de website of bezoek het atelier!