WOLLEN SJAALS

Wollen sjaals zijn geschikt voor ieder moment. Sla tegen de winterse kou een heerlijke wollen sjaal om je hals. Of creëer een stijlvol accent door hem in de herfst losjes om je hals en schouders te draperen. Hoe je je wollen sjaal ook draagt, het is zeker dat hij je warmte en comfort zal bieden.

De wol die Tout(e) Seul(e) verwerkt verschilt per sjaal. Voor een stoere, grofgebreide sjaal kies ik bijvoorbeeld voor pure schapenwol, maar vaker zoek ik naar de hoogste kwaliteit merinowol, alpacawol of mohair. Of mijn breisters gebruiken coolwool: een blend van verschillende soorten wol, om de lichtste wol te verkrijgen die je het hele jaar door kunt dragen. Voor iedere wollen sjaal vervaardigen mijn breisters eerst de basis. Vervolgens geef ik er zelf een persoonlijke touch aan. Zo is iedere Tout(e) Seul(e) écharpe uniek!

WAT IS WOL?

Iedere soort wol bestaat uit de dunne, zachte haren van de vacht van sommige dieren. Het verschil tussen wol en haar is echter substantieel. Wol heeft zogenaamde ‘schubben’, waar zaden, takjes en dergelijke in blijven hangen. Dit beschermt de huid van het dier tegen beschadigingen. Daarnaast is wol gekroesd. Op iedere 2,5 centimeter heeft het ongeveer twintig bochten. Dit zorgt ervoor dat de wol lucht vasthoudt, wat voor een goede isolerende werking zorgt en voorkomt dat het dier warmte verliest. Zowel de schubben als de kroes in de wol zorgen ervoor dat het vrij eenvoudig gesponnen kan worden, want de vezels haken gemakkelijk in elkaar.

Wol wordt van het dier geschoren, waarna het weer teruggroeit. Er hoeven geen dieren gedood te worden voor de productie van wol. Voor diervriendelijke wol is het echter wel van belang dat de wol van verantwoordelijke, duurzame bedrijven afkomstig is. Voor alle producten van Tout(e) Seul(e) doe ik mijn best om zoveel mogelijk diervriendelijke materialen in te kopen.

Na het scheren wordt de wol schoongemaakt. Daarmee worden allerlei onzuiverheden uit het materiaal gehaald, zoals plantaardig materiaal, zand, vuil, zweet, vet en meer. Vervolgens wordt de kwaliteit van de wol bepaald, op basis van vezeldiameter, krimp, opbrengst, kleur en sterkte. Hoe fijner de wol, hoe zachter het aanvoelt en hoe hoger de kwaliteit.

Wollen sjaals kopen bij Tout(e) Seul(e). De mooiste sjaals van de beste kwaliteit wol kopen. Met de hand gebreide sjaal.

SOORTEN WOL

Er zijn meerdere soorten wol, afkomstig van verschillende dieren. ‘Gewone’ wol is normaliter afkomstig van schapen. Merinowol komt specifiek van het merinoschaap, dat per dier niet alleen een zeer grote hoeveelheid wol produceert, maar welke ook nog eens wol van een bijzondere kwaliteit levert. Per vierkante centimeter groeit een merinoschaap gemiddeld tien keer zoveel haartjes als een ander schaap. De wol heeft daardoor een zeer fijne structuur. Ook kriebelt merinowol niet, in tegenstelling tot veel andere wol. 

Alpacawol kan zowel licht als zwaarder zijn, afhankelijk van hoe het is gesponnen. Het is een zachte, duurzame, luxueuze en zijdeachtige stof. Alpacawol is warmer dan schapenwol, het prikt niet, en het bevat geen lanoline (het wolvet dat van nature voorkomt in schapenwol) wat het tot een hypoallergene wolsoort maakt.

Wollen sjaals kopen bij Tout(e) Seul(e). De mooiste sjaals van de beste kwaliteit wol kopen. Met de hand gebreide sjaal.

Er zijn verschillende alpacarassen met elk hun eigen wolsoort. Sommige soorten zijn zeer geschikt om mee te breien door een natuurlijke elasticiteit, anderen zijn beter toepasbaar in geweven stoffen.

Mohair is een zijde-achtige wol, afkomstig van de angorageit. Verwar deze niet met het angorakonijn waar angorawol vandaan komt. Mohair is zowel duurzaam als veerkrachtig en valt op door de natuurlijke glans, waardoor het vaak in vezelmengsels wordt gebruikt om kwaliteit aan textiel toe te voegen. Het is bijzonder geschikt om te verven en mohair sjaals zijn het hele jaar door te dragen. In de winter kun je genieten van de bijzonder goede isolerende kenmerken maar in de zomer blijft het materiaal koel door de vochttransporterende eigenschappen.


DE OORSPRONG VAN WOL

Duizenden jaren voor Christus werd wol al gebruikt om textiel van te weven. Door een lang selectieproces zijn schapen met een wolkleed gefokt dat geschikt is om te verwerken. De jaarlijkse rui, waarbij het schaap zijn haren verliest, bleef uit bij deze schapen zodat de wol behouden bleef en geschoren kon worden. In Europa werd wol pas gebruikt vanaf ongeveer duizend jaar voor Christus. Het vermoeden is dat de voor wol geschikte schapen ingevoerd werden vanuit andere gebieden. Tegenwoordig komt het grootste deel van de wol uit Australië, China, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

VAN WOL TOT SJAAL

Alle soorten wol kunnen op allerlei manieren verwerkt worden. Een fijngebreide kabelsjaal om je ‘s winters lekker warm te houden, een grofgebreide sjaal die heerlijk zacht aanvoelt, een coolwool sjaal gebreid in een gerstekorrelpatroon voor een sportief tintje, een losse ajoursteek voor een driehoekige sjaal… om nog maar niet te spreken over de ontelbare prachtige kleuren. Zowel verzadigde geverfde wol als zachte natuurtinten, je vindt het bij Tout(e) Seul(e). Of wat dacht je van een sjaal met een subtiel kleurverloop? Bijvoorbeeld van wit naar rosé, van zacht grijs naar warm bruin… eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Kijk gerust rond op de website of bezoek het atelier!

Wollen sjaals kopen bij Tout(e) Seul(e). De mooiste sjaals van de beste kwaliteit wol kopen. Met de hand gebreide sjaal.